Îmbunătățirea scrisului de mână la copii, lizibilitatea, prinderea corectă a stiloului,  poziția de scriere, sunt toate lucruri importante care trebuie abordate – mai ales în era digitală, când cea mai mare parte a comunicării noastre scrise se face prin trimiterea de mesaje text pe dispozitive mobile sau prin scrierea la tastatură. Scrisul de mână este chiar relaxant atunci când este practicat corect și pentru asta sunt la un click distanță.

Contrar opiniei potrivit căreia scrierea de mână este o abilitate banală, în realitate importanța scrisului de mana este nemăsurabilă. Deoarece scrisul de mână este necesar în multe situații – luarea de notițe, susținerea de teste/examene și efectuarea lucrărilor la clasă și a temelor pentru aproape toate materiile școlare, neantrenat, sau un scris de mână greu descifrabil, poate avea efecte negative asupra performanței școlare. Beneficiile scrierii de mână includ în principal abilitatea de a scrie și citi, înțelegerea textului și formularea concluziilor, memorarea mai eficientă a informațiilor, dezvoltarea gândirii critice și conceptuale, îmbunătățirea creativității și capacității de rezolvare mai eficientă a problemelor.

Era tehnologiei aduce numeroase beneficii ajutând la învățare și la procesele de memorare, dar asta nu însemană că scrisul de mână trebuie înlocuit complet, ci trebuie stabilit un echilibru între cele două variante, iar visul meu este să duc scrisul de mână mai departe. În caligrafie, la fel ca în viața de zi cu zi, disciplina este cea care mă ghidează, de aceea, pe parcursul cursurilor de îmbunătățire a scrisului de mână, cursanții mei devin mai disciplinați, mai relaxați și mai încrezători.

 

Cred în autenticitatea și unicitatea fiecăruia dintre noi și încerc să transmit asta și copiilor care lucrează cu mine. Suntem diferiți și asta ne face speciali. Cursurile pe care le predau îmbină disciplina cu tehnici de art-terapie, întregul proces oferindu-i cursantului timp și spațiu să își poată valorifica autenticitatea și creativitatea.

 

Scrisul de mână al copilului este un proces complex, cu o structură riguroasă, fundamentată pe numeroase abilități, care poate nici nu ne trec prin cap. Un aspect extrem de important, de care adulții uită adesea, este faptul că fiecare copil este diferit. De aceea, cursurile de caligrafie pentru copii nu se desfășoară într-un interval de timp standard, ci diferă în funcție de ritmul de adaptare și de evoluție al fiecărui cursant, precum și de timpul acordat exercițiului individual în afara ședințelor de caligrafie. Trebuie să fim realiști – rezultatele nu apar peste noapte. Este nevoie de mult exercițiu și perseverență. Știu că părintele își dorește să obțină la finalul cursului un ”scris frumos” de la copil, dar pentru mine, dincolo de aspectul estetic, stau multe alte lucruri. Urmăresc cu atenție fiecare bucățică de evoluție – de la poziția corpului, prinderea stiloului, realizarea mișcărilor, ritmicitatea, proporțiile etc.

Când am început cursurile de scriere cursivă pentru copii, am studiat și m-am tot documentat. Eram conștientă că va fi provocarea carierei mele.

Când eram pe punctul să spun: “Gata, mâine dau startul înscrierilor!” apăreau temerile “Oare cum voi reuși să captez atenția unor copii, deja aglomerați cu teme și tot felul de cursuri? Cine și-ar dori să scrie frumos în vremuri în care se nasc cu tableta în mână?”

Le-am învis și pe acestea, așa cum le-am învins pe toate și acum încep să culeg roadele.

Rezultatele lor nu mai au nevoie de prezentare.

Mihai a  reușit să își schimbe semnificativ scrisul după doar 4 ședințe și nu s-a oprit aici. A perseverat și și-a schimbat complet scrisul. Menționez faptul că a început cursurile la recomandarea logopedului, Mihai având dislexie. 

 

La fel s-a întâmplat și în cazul lui Ingrid. Scrie cu stânga și a fost primul meu cursant stângaci. A fost și pentru mine o provocare. Am reușit împreună să corectăm în timp record aspectul scrisului de mână. În primul rând, scrisul ei începea undeva aproape de mijlocul paginii, direcția de scriere nu era uniforma (scria când drept, când spre stânga, când spre dreapta). Scrisul nu era unul cursiv, ci unul cu multe pauze și legături forțate.

Ce am îmbunătățit?

  • direcția de scriere (se poate observa uniformitatea scrisului)
  • ritmicitatea vizibil îmbunătățită
  • proporțiile
  • literele sunt realizate corect și închise (se poate observa că la prima mostră de scris la finalul fiecărui cuvânt, fiecare literă este lăsată deschisă)
  • legăturile dintre litere sunt executate corect.

După o perioadă de neglijare în școli, atenția asupra predării scrierii de mână poate reveni la normalitate. Cred cu tărie că scrisul de mână are viitor. Cererea la cursurile de scriere cursivă pe care le susțin este în creștere și asta mă bucură enorm.

Cu o experiență de 5 ani în domeniu, timp în care am lucrat atât cu adulți, cât și cu școlari, am constatat că cea mai mare satisfacție o am atunci când rezultatele cursanților mei încep să aducă bucurie și claritate în viețile lor. Cursurile de caligrafie pentru copii au venit ca o provocare în viața mea. Mi-am dorit să le ofer șansa să exploreze o experiență autentică, în care să fie generoși cu ei și cu starea lor de bine și  am reușit mult mai mult de atât.

 

Rezultatele nu vin peste noapte. În spatele lor stau ore de exercițiu și perseverență. Ritmul fiecărui copil este diferit și ar trebui să înțelegem asta. Caligrafia are nevoie de timp. Copilul are nevoie de timp și răbdare. Acesta este secretul metodei prin care reușesc să îmi ajut cursanții să obțină asfel de rezultate.

CURSURILE de caligrafie pentru copii se desfășoară 1:1 în București - zona CIșmigiu LOCURI DISPONIBILE Miercuri: 12:00 - 13:00 JOI: 11:00 - 12:00
TARIFE
ABONAMENT LUNAR - 350 lei
1 ședință/săptămână - 60 min/ședință

***Plata se realizează lunar în contul bancar, în primele 5 zile ale lunii în curs, în baza facturii fiscale.

Anularea unei ședințe se face cu minim 48h înainte de programare. Pentru anulările făcute cu mai putin de 48h înainte, ședința se consideră realizată, iar contravaloarea acesteia nu se returnează. În cazul anulării ședinței de către mine, contravaloarea se restituie sau se scade din abonamentul pentru luna următoare. 

vreau să rezerv un loc pentru copilul meu