Cum am ajuns să învăț caligrafia

Eu sunt Roxana și îți mulțumesc că ești aici! M-am născut în ’94 și am copilărit într-un sat micuț din Olt. Liceul l-am urmat la doar 15 km de casă, profil uman, “clasa de excelență – filologie”. Vă așteptați să îmi continui studiile în aceeași zonă? Ei bine…am ales Facultatea de Medicină Veterinară, specializarea Controlul și Expertiza Produselor Alimentare, domeniu care era total paralel pentru cunoștințele mele, dar cu toate astea, am urmat și un master în același domeniu și mi-am depășit la propriu așteptările.

În timpul facultății, am găsit un anunț în care se căutau caligrafi voluntari într-un proiect. Eu scriam îngrijit, dar nu caligrafic. Am trimis o mostră care mă amuză de fiecare dată când o văd . Am făcut voluntariat o bună perioadă de timp. Scriam atunci cu stilou normal sau markere. Penița mi se părea SF.

Cu o diplomă de inginer în industrie Alimentară, am ajuns să practic Caligrafia, mai întâi ca hobby, iar apoi o întreagă strategie de business. Din orgoliu și mai ales din ambiție, am învățat singură sa scriu cu penița din tutoriale pe YouTube, cărți, toate materialele care îmi apăreau în cale pentru a demonstra celor care au încercat să îmi pună piedici că pot. A fost extraordinar de greu, în România domeniul acesta fiind și astăzi greu de aprofundat, dar cu pași mărunți am ajuns unde sunt astăzi, iar astăzi sunt acolo unde munca mea este apreciată, iar sentimentul este sublim. 1 an după ce mi-am dat licența nu am făcut nimic altceva. M-am ocupat doar de asta, până când, tot datorită caligrafiei am fost chemată la un interviu de angajare. De aici a devenit din ce în ce mai greu. După 8 ore + de muncă, veneam acasă și scriam până noaptea, dimineața la 6 era trezirea și o luam de la capăt, dar… Nu m-am lăsat doborâtă și am dat tot ce am putut. Am și clacat de nenumărate ori, însă de fiecare dată m-am ridicat mai puternică. Am avut onoarea să particip și la workshop-ul de caligrafie susținut de domnul George Marin, expert la nivel internațional, însă abia în aprilie 2019. Până atunci m-am cam chinuit cu youtube-ul. Nu am pus în practică cele învățate atunci imediat pentru că nu aveam timp să exersez. La un moment dat mi-am scos toată ambiția la înaintare și am trecut la exersat. S-a și văzut…

Pe lângă cadourile sub diferite forme, toate scrise de mână, la începutul lunii februarie 2020 am început un proiect drag mie pe care l-am intitulat “Caligrafie de la A la Zen” (ideea mi-a venit când una dintre cursante mi-a spus că dacă știa cum stă treaba, nu mai cheltuia atâția bani pe tot felul de terapii). Pentru că între timp planeta a fost oprită în loc de vestitul coronavirus, acest proiect a fost reinterpretat.

Așa a fost lansat suportul de curs pentru începători, care a fost primit cu entuziasm. Am fost surprinsă de cât de mulți oameni își doresc să afle mai multe despre caligrafie și asta mă determină să nu mă opresc aici.