Scrisul de mână – o provocare în era digitală

“Tipul de caligrafie pe care îl predați poate corecta scrisul obișnuit al copilului meu?”

Primesc foarte des această întrebare.Răspunsul este DA, dar nu va produce miracole peste noapte.

Caligrafia creativă poate corecta scrisul obișnuit, însă această schimbare se va produce în timp. De ce? Caligrafia modernă cu toc și peniță presupune răbdare, disciplină și perseverență. Nu am fost niciodată de acord cu “forțarea” copilului să scrie frumos. Copilul trebuie în primul rând să conștientizeze de ce este necesar ca scrisul lui să fie unul îngrijit.

La vârste fragede, mânuțele lor nu sunt antrenate suficient încât să poată controla stiloul/pixul/creionul, mai ales în cazul generației în care caligrafia a fost scoasă din programa școlară.

Într-o lume dependentă de laptop, tabletă, smartphone-uri și tot felul de gadgeturi, stilourile aproape că au devenit exponate de muzeu. Scrisul de mână începe a fi practicat mai mult ca artă si nu ca o abilitate necesară dezvoltarii copilului.

  • Dacă scrisul de mână pare a fi o povară pentru copil, încurajează-l!
  • Explică-i faptul că lucrurile frumoase necesită răbdare și atenție.
  • Nu îl certa atunci când greșește! Scrisul lui trebuie să fie doar îngrijit și lizibil, nu unul perfect.
  • Creează-i un colț special pentru studiu și fă-o împreună cu el. Ține cont de ceea ce ii place și amenajează acest spațiu în așa fel încât să se simtă în largul lui acolo. (și nu mă refer la a-i cumpăra noi piese de mobilier, ci la a adăuga mici detalii ~ eventual home-crafts)
  • Scrie împreună cu el și corectează-i poziția corpului prin joacă, nu prin ceartă. De asemenea, ai grijă la poziția stiloului.
  • Nu îl obliga să scrie cu dreapta. Cunosc oameni care scriu doar cu stânga și o fac extrem de frumos.
  • Fie că citiți împreună o carte, realizați felicitări sau le scrieți scrisori bunicilor, petrece timp cu copilul tau. Astfel de activități îi vor stimula plăcerea de a scrie și de a citi, iar din punctul meu de vedere, aceasta este cea mai profundă formă de a-i sprijini educația și evoluția sa ca om.

Suportul de curs Caligrafie de la A la Zen se adresează atât adulților, cât și copiilor cu vârste peste 10 ani.

Pășește cu încredere în această călătorie creativă!