Scrisul de mână al copilului – informații utile pentru părinți în 2021

scrisul de mana al copilului


La fel ca procesul de citire, scrisul de mână al copilului este un alt subiect despre care părinții se îngrijorează.

Scrisul de mână al copilului este un proces complex, cu o structură riguroasă, fundamentată pe numeroase abilități, care poate nici nu ne trec prin cap. Răspunsul nu va fi niciodată unul tip. Nu există formula ideală “copilul trebuie să învețe să scrie de la vârsta de x ani”. Un aspect extrem de important, de care adulții uită adesea, este faptul că fiecare copil este diferit. Nu trebuie să tratăm totul din perspectiva vârstei ideale, ci mai degrabă să ne intrebăm “Care sunt nevoile copilului meu? Care este nivelul lui de interes? Care sunt activitățile pe care le face cu plăcere?”

Când copilul este forțat și nu este pregătit să scrie, ne confruntăm cu următoarele situații:

  • Apare demotivarea, teama sau anxietatea în fața provocării.
  •  Poate suferi o respingere și un blocaj, astfel încât procesul de învățare să fie încetinit și să i se pară ceva dificil.
  •  Ar putea face mai multe greșeli de ortografie pe viitor. 
  • Stima de sine scade, apare sentimentul de inferioritate în comparație cu ceilalți colegi.
  • Își pierde interesului pentru citit și scris.


Sunt copii care sunt curioși să citească și să scrie înainte de vârsta de 6 ani și chiar o fac fără eforturi prea mari. Dar să recapitulăm: Nu este o regulă valabilă pentru toți! Fiecare copil evoluează în ritmul propriu.

Vârsta la care se definitivează aceste abilități de scriere, diferă de la un copil la altul.

Unii copii au o dexteritate foarte bună a degetelor de la 2-3 ani, în timp ce la alții aceasta încă se modelează la 5-6 ani. Prin repetiții și practicarea anumitor mișcări, aceste aspecte pot fi rezolvate și astfel iți vei putea răspunde la întrebări legate de alte activități adiacente ale copilului, care nu îți erau tocmai clare.

Când copilul modelează plastilina, taie hârtie cu foarfeca sau îmbracă și dezbracă păpuși, montează/demontează jucării, el își perfectionează de fapt abilitățile de a coordona mișcările și de a asigura un echilibru mâini – ochi.

De asemenea, desenul și coloratul îi ajută foarte mult să se încadreze în spații, să controleze mișcarea creioanelor și a pensulelor. Vor fi astfel tot mai mult adaptați tehnicii scrisului.

La trei ani și jumătate, copilul dezvoltă flexia și extensia – capacitatea de a crea mișcări unduite cu închieturile. Între 4-5 ani, educatorul le arată cum să dezvolte mișcările brațului, pumnului și mâinii, folosind forme mai mici și mai precise, învățându-i să coloreze desenele, umplând contururile cu culoare. Folosirea de creioane colorate devine ceva frecvent, în detrimentul cariocilor. Copilul deprinde folosirea de instrumente de scris cu vârf din ce în ce mai subțire.

Pe măsură ce crește, scrisul de mână al copilului avansează și începe să deseneze linii verticale și orizontale, cercuri și alte forme care îl ajută mai târziu să formeze literele.

Dupa 5 ani, putem începe să corectăm postura copilului, care trebuie să fie o poziție dreaptă. Masa pe care face activități trebuie să îi fie ca înălțime la mijlocul pieptului, iar coatele pot sta liber pe aceasta, sau pot depăși marginile, în functie de cum i se pare copilului mai comod.

În toată această perioadă, cât a explorat prin joacă, perfecționându-se tot timpul, copilul a folosit foarte multe instrumente de scris, pornind de la cretă și cariocă, la creion, avansând în scurt timp la folosirea pixului, scrisul de mână al copilului realizându-se în perioada următoare cu stiloul.

Abia din clasa întâi se poate vorbi despre scrisul de mână al copilului cu stilouri cu cerneală, aceasta fiind ultima fază de deprindere a abilităților de scriere. Din acest moment trebuie să se acorde o atenție deosebită la achiziționarea instrumentelor de scris, respectiv stiloul, care nu trebuie să fie nici prea greu, nici prea gros, fără capete ascuțite și nici dintr-un material prea dur.

Abia acum începe aventura, dar despre asta voi vorbi într-un articol următor. Până atunci, îți stau la dispoziție pentru cursurile 1:1 și de grup pentru copiii cu vârste peste 8 ani. Scrisul de mână al copilului poate fi îmbunătățit, indiferent de vârsta și experiența pe care o are în spate.